MŰSORNAPTÁR

<<  Május 2024  >>
 hf  ke  sz  cs  pé  sz  va 
  
23242526
2728293031  

Vonalban

Jelenleg 8 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Webstatisztika

Ma35
Tegnap39
A héten238
A hónapban139
Összesen186853

Powered by CoalaWeb

Art műsor

Esemény 

EXHIBITION: VAN GOGH ÉS JAPÁN
Esemény:
EXHIBITION: VAN GOGH ÉS JAPÁN
Mikor:
2024.04.25 - 2024.05.01 20.00 óra
Hol:
Nádasdy Filmszínház - Szigetszentmiklós
Kategória:
Art film

Leírás

 


EXHIBITION: VAN GOGH ÉS JAPÁN

(Van Gogh & Japan)
színes, angol dokumentumfilm, 85 perc, 2019  (12)

 

Alkotók:
zene: Asa Bennett
rendező: David Bickerstaff

 

 

Korhatár:

 

MŰSORON:

április 25. csütörtök 20:00 óra
április 26. péntek 20:00 óra
április 27. szombat 20:00 óra
április 28. vasárnap 20:00 óra
április 29. hétfő 20:00 óra
április 30. kedd 20:00 óra
május 01. szerda 20:00 óra

 

„Irigylem a japánokat” – írta Van Gogh a testvérének, Theónak. A film alapjául szolgáló kiállításon – VAN GOGH & JAPÁN az amszterdami Van Gogh Múzeumban – láthatjuk, hogy miért. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, ez az ország volt rá és művészetére a legnagyobb hatással. Nem érthetjük meg Van Goghot anélkül, hogy ne értenénk meg, hogyan érkezett a japán művészet a 19. század közepén Párizsba, és milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas és mindenekelőtt Van Gogh.

A japán művészetet kínáló, új párizsi galériák meglátogatása, majd saját Japán-képének kialakítása – alapos kutatás, metszetgyűjtés és más művészekkel folytatott részletes megbeszélések révén –, azaz Van Gogh japán műalkotásokkal való találkozása új és izgalmas irányt adott munkásságának. Elhagyta Párizst és Dél-Franciaországba távozott – egy olyan helyre, amely szerinte a lehető legközelebb állt egyfajta idealizált Japánhoz –, s az ezt követő termékeny és mégis problémás éveket mind abban az összefüggésben kell szemlélni, hogy Van Gogh a japán hatásokat a saját akarata szerint hajlította, és magát egyértelműen ázsiai előzményekkel rendelkező modern művészként határozta meg. Van Gogh művészetének e kevéssé ismert szeletében láthatjuk, milyen fontos volt Japán tanulmányozása. A forgatócsoport – s vele mi, nézők – nemcsak Franciaországba és Hollandiába, hanem Japánba is eljut, hogy tovább vizsgálja azt a figyelemre méltó örökséget, amely Van Goghra oly nagy hatással volt, és amely őt azzá a művésszé tette, akit ma ismerünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Helyszin

Helyszín:
Nádasdy Filmszínház

Leírás

ART MŰSORSÁV:
Filmek a hazai és európai filmgyártás érzékenyebben megfogalmazott képi világából. Minden embert két dolog izgat és hajt egyszerre. Egyrészt mindenki szeretne azonosságokat felfedezni, vagy létrehozni maga és az összes többi ember között. Másrészt mindenkinek szüksége van a különbségekre is, maga és az összes többi ember között. Ennek megfelelően mindenkinek kétféle  filmre van szüksége, amiket külön-külön kell  beszereznünk. Szükségünk van mainstream filmélményekre, amiken a nagy mindenkivel osztozunk, és szükségünk van az eldugottabb, saját filmélményekre, amik csak nekünk szólnak, vagy amiket saját magunknak stipi-stopizunk le. Röviden, mindenkinek kell egy Pulp Fiction és kell egy Reservoir Dog. A tradícionális Nádasdy filmszínház mindkét filmélményre ügyel és ennek megfelelőn állítja össze műsorrendjét.

Magunkról

A tradíciókkal rendelkező Nádasdy Filmszínház a nehézségek ellenére a mai napig is működik a család üzemeltetésében. Több éve már, hogy a mozi magyar és ART filmek játszására szakosodva kulturális lehetőséget biztosít a térség nagyközönsége számára. Elhivatottságának és szemléletének jegyében ezt a munkát tovább folytatják a művészet és az egyetemes kultúra terjesztésével, hogy szellemi értékeink mindenki számára elérhetővé váljanak.

Ebben a szellemben gondolkodva szeretnénk megvalósítani mindazt, amit az elődök elkezdtek és  tovább szeretnénk folytatni munkánkat.

A digitális rendszer beruházásával megoldani látszik a mozi további üzemelése, és így tovább fennmaradhat egy olyan hagyomány, amit talán bizonyos szempontok alapján a világörökség részének is tekinthetnénk.

Tisztelettel:
Nádasdy András